divendres, 24 d’octubre del 2008

NACIONALITZACIÓ I ......REPRIVATITZACIÓ DE BANCS I CAIXES ?

El 10 d’octubre, el govern Zapatero aprovava la modificació del Fons de Garantia de Dipòsits i del Fons de Garantia d’Inversions, i creava, mitjançant, el Reial Decret-lLei 6/2008, el Fons per a l’Adquisició d'Actius Financers.

El 13 d’octubre, crea un fons nou. El Fons de Capitalització, pensat per a l’ adquisició d’accions dels bancs i de les caixes d’estalvi, per tal de recapitalitzar les entitats financeres. Amb aquest nou fons en lloc de “comprar actius” i donar liquides a canvi, l’Estat compraria accions híbrides (sense dret a vot) o normals (amb dret a vot) emeses per bancs i caixes.

I és previsible que els problemes del sector financer de manca de liquides vagin a més. Fins i tot que en algunes entitats financeres es destapin problemes de solvència. Aleshores, el Tresor utilitzarà aquest Fons de Capitalització per a adquirir part del capital de determinades entitats financeres.

Es produirà, per tant, en determinades entitats financeres, una nacionalització parcial, donat que l’Estat tindria tant sols una part del capital.


Però, es consolidarà aquesta nacionalització parcial ¿
En l’escenari post-crisi, excepte que s’hagin capgirat les correlacions de forces actuals, l’Estat vendrà “en el mercat” les accions que hagi comprat durant aquesta crisi.

Cap a una futura privatització parcial de les caixes ¿
I en compte, per que hi haurà una gegantesca pressió per a que els títols comprats a les caixes d’estalvi, també siguin venuts “en el mercat”, complint-se així un fort desig del capitalisme financer de privatitzar aquestes entitats.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada